Acasă » Uncategorized » Cercul de Ideologii Politice și Mentalități

Cercul de Ideologii Politice și Mentalități

          Cercul de Ideologii Politice și Mentalități a fost înființat în anul 2012, cu scopul promovării cercetării istorice în rândul studenților. Inițial denumită Cerc de Istorie Contemporană, acesta reunește studenți și masteranzi din toți anii, ai Departamentului de Istorie.

                Cercetările întreprinse și mai apoi susținute de participanții la întrunirile Cercului se referă cu precădere la istoria modernă și contemporană a României, dar și universală. În același timp, sunt abordate teme ținând de alte perioade istorice, mai cu seamă ținând de istoria locală și regională. Studiile sunt prezentate în cadrul întâlnirilor regulate, temele fiind diverse. Întâlnirile sunt organizate lunar, toți studenții Departamentului fiind primiți spre participare.

                Actualmente, Cercul este alcătuit în mare parte din membri ai Asociației „Gheorghe Șincai” a studenților în Istorie. Pe lângă aflarea de noi date privind diferite teme de istorie, participanții au posibilitatea confruntării propriilor idei cu cele ale colegilor, de a învăța noi aspecte legate de aceste teme, noi puncte de vedere și, mai ales, de a-și îmbunătăți tehnica cercetării și a scrisului istoric.

                Tocmai având în vedere această realitate, pe parcursul anului universitar 2012-2013, Cercul, prin Asociație, a obținut posibilitatea editării unei reviste științifice adresate studenților specializării Istorie. Revista, intitulată Buletinul Cercului de Ideologii Politice și Mentalități, a apărut într-un prim număr în primăvara anului 2013, reprezentând rodul cercetărilor efectuate de participanții la întrunirile Cercului, și care au și susținut lucrări cu tentă istorică. Dintre ele, semnalăm formarea voievodatului Transilvaniei, personalitatea lui Gavril Lazăr de Purcăreți, viața cotidiană în Oradea interbelică, procesul optanților maghiari și contribuția lui Nicolae Titulescu la rezolvarea sa. buletin

                Activitatea de cercetare – schimb de informații și idei – publicare o considerăm deosebit de importantă pentru generațiile care se formează în cadrul Facultății de Istorie locale, fiind foarte necesară în perspectiva dezvoltării unei cariere în domeniu.

                Pe parcursul anului universitar 2013-2014 s-a reușit editarea celui de-al doilea număr al revistei Cercului, accentul căzând acum în cea mai mare măsură pe secolul al XX-lea, fiind abordate teme ținând de evoluția armelor în cele două războaie mondiale, reacțiile din presa română privind procesul optanților maghiari, operațiunea Tămădău și chiaburii în propaganda comunistă sau marcarea Zilei Muncii în anul 1949.

                Activitatea Cercului de Ideologii Politice și mentalități este în continuare una productivă, calitatea lucrărilor cunoscând o creștere constantă, în perspectiva editării unor numere viitoare ale Buletinului, dar și, acum, a publicării online a studiilor efectuate de studenții noștri.

Mai multe informații privind Cercul de Ideologii Politice și Mentalități și revista editată de aceasta, găsiți aici!


Lasă un comentariu!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Expoziția: Piața Unirii 2015. Artefacte arheologice salvate